over ons

Fablabs zijn digitale werkplaatsen waar men met nieuwe nieuwe technieken ideeën kan uitwerken.

Fablabs zijn ontstaan in MIT ( Massachusetts Institute of Technology) Boston USA uit de behoefte om verschillende opleidingen met elkaar te laten samenwerken.

10 jaar geleden zijn Fablabs  in  Nederland opgericht met als woordvoerder Bart Bakker van miniFablab Utrecht. De eerste die ontwikkelt zijn was de Waag in Amsterdam en Protospace in Utrecht.
In de loop der jaren zijn er vele bijgekomen en ook vertakkingen waaronder Makerspaces, Hackerspaces en Biolabs.
Ze hebben zich verenigt onder FabLab Benelux.

Het jeugdfablab is ontstaan vanuit de Labs in Flevoland met de behoefte om een plek te creëren voor basisschool kinderen.  Met als doelstelling om kinderen op jonge leeftijd nieuwe technieken te laten ontdekken maar ook bewust te worden wat deze technieken inhoud voor de toekomst.  Daarnaast het laten zien dat deze technieken bereikbaar is voor iedereen. Immers schuilt achter iedereen een Maker.

De initiatief nemer van het Jeugdfablab is Jolanda Dobber. Zij heeft een passie voor nieuwe gadgets en kijkt graag vooruit.
Haar aanraking met de Fablabs kwam vanuit haar werk als community manager op de Sociale Virtuele Wereld Second life waar zij ontdekte dat wat daar gecreëerd werd door de opkomst van particulieren 3d printers uit geprint kon worden.

Maar ook de voordelen van het communiceren, netwerken en samenwerken in deze sociale platformen waar de Fablabs voor staan.

Haar visie is dan ook om nieuwe technologie niet als een bedreiging te zien maar een goede balans te vinden in het dagelijks leven. Hierin kinderen in begeleiden en samen ontdekken.